Ga naar de inhoud
Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

Duurzame energie voor iedereen in Prins Alexander

Wij zijn er voor alle wijken van Prins Alexander, Rotterdam: Het Lage Land, Kralingse Veer, Nesselande, Ommoord, Oosterflank, Prinsenland, ’s-Gravenland en Zevenkamp.

Onze Missie

Wij willen het Rotterdamse gebied Prins Alexander verduurzamen en vinden dat bewoners daar zelf een belangrijke rol in hebben. Door samen te werken met elkaar kunnen we als bewoners meer dan als iedereen het op eigen houtje gaat doen. Daarmee worden we zelf ook mede-eigenaar van deze transitie waardoor we niet alleen mee-bepalen wat er gebeurt maar daar ook gezamenlijk van profiteren. Iedereen kan meedoen. Het maakt niet uit in wat voor huis je woont of hoeveel geld je hebt, ook jij kunt meedoen!

Bewonersbedrijf en vereniging in één

Alex Energie is een energiecoöperatie: een bewonersbedrijf en vereniging in één. De leden zijn de baas en besluiten gezamenlijk in de ledenvergadering. Het bestuur zorgt voor de dagelijkse uitvoeringstaken. Een deel van de leden is actief als vrijwilliger in ons team.

Alex Energie is opgericht op 9 oktober 2019. De spelregels zijn vastgelegd in onze statuten en huishoudelijk reglement.

Onze Mensen

Ons
Team

Kom erbij!
Binnen Alex Energie zijn ongeveer 20 mensen actief. Kom jij ons ook versterken?!

Ruurd
Ouwehand

Penningmeester
Ruurd is bestuurslid vanaf 21 november 2023 en vanaf 1 januari 2024 penningmeester

Arie
Deelen

Bestuurslid
Samen profiteren van de opbrengsten

Ton
Rutten

Secretaris Alex Energie
Voor alle mensen van Alexander

Donald
van den Akker

Voorzitter
Duurzaamheid voor iedereen

Marius
Veenker

Bestuursadviseur
Bestuursadviseur

Word vrijwilliger

Alex Energie bestaat uit vrijwilligers die wonen in Prins Alexander en die zich inzetten voor een duurzaam Prins Alexander. Ook het bestuur doet zijn werk op vrijwillige onbezoldigde basis. Het bestuur ontwikkelt samen met de leden nieuwe duurzame projecten in de wijken van het Rotterdamse Prins Alexander.

Als coöperatie, kunnen we alle hulp gebruiken. Wil jij bijdragen aan een duurzame wijk, kijk dan of onze vacatures interessant voor je zijn. Herken je jezelf in één van deze rollen, of wil je gewoon meer weten, neem dan contact met ons.

Hoe het begon…

Op 26 oktober 2018 organiseerde de gemeente Rotterdam een ‘Climathon’ voor duurzame bewonersideëen. Initiatiefnemer Donald van den Akker pitchte zijn idee voor een Lokale Energie Maatschappij, met als werknaam Alex Energie, aan het einde van de dag aan de toenmalige wethouder Arno Bonte. Zijn reactie: “Met zo’n naam heb je geen marketing meer nodig…!” Dat bleek in de jaren daarop jammer genoeg niet zo makkelijk…

Klik op de foto hiernaast om het filmpje te zien.

Onze Partners

Wij zijn de verenigde energiecoöperaties van Rotterdam

Gemeente Rotterdam maakte de start van Energie van Rotterdam mede mogelijk, helpt met projectfinanciering en stelt daken ter beschikking.

Samen met de gemeente Rotterdam doen we mee met het Europese project ‘Save the Homes’ met als doel te komen tot een ‘Citizens Hub’ voor de verduurzaming van Prins Alexander. Begin 2024 wordt dit afgerond.

Sportbedrijf Rotterdam maakt de collectieve zonnedaken mede mogelijk door de daken aan het Lagelandsepad, Tattistraat en Rodaristraat ter beschikking te stellen.

Provincie Zuid-Holland ondersteunt vanuit de regeling Lokale Initiatieven Energietransitie. We delen kennis, en werken samen rondom energiearmoede.

Stichting BOOR helpt collectieve zonnedaken te realiseren door Rotterdamse schooldaken ter beschikking te stellen.

Buurkracht is een landelijke stichting die ons in 2023 hielp met buurtacties in Nesselande, ‘s-Graveland en Zevenkamp. En mogelijk meer…

Aan Greenchoice verkopen we tot en met 2024 onze opgewekte stroom van de daken aan het Lagelandsepad en de Tattistraat.

Onze collega-coöperatie in Rotterdam Noord

Onze collega-coöperatie in de Rotterdamse Stadsdriehoek, Cool, Dijkzigt, Scheepvaartkwartier

Onze collega-coöperatie in Rotterdam West

Onze collega-coöperatie op Rozenburg

Onze collega-coöperatie in Rotterdam Zuid

ECRR is een coöperatie van en voor energiecoöperaties uit de regio. Samen bundelen wij onze krachten en ontwikkelen we samen grote duurzame energieprojecten in de regio Rijnmond.

WijkEnergieWerkt is de sociale Rotterdamse onderneming in schone energie die ons zonnedak aan het Lagelandsepad heeft gerealiseerd.

Wij zijn lid van Energie Samen Zuid-Holland, netwerk van energiecoöperaties en bewonersinitatieven.

Energie Samen is de landelijke koepel die alle energiecoöperaties vertegenwoordigt.

Naast dat we onze bankzaken bij de Rabobank (ook een coöperatie!) hebben ondergebracht ontvangen we vanuit de pot ‘maatschappelijke stimulering’ zo nu en dan ook geld om onze projecten mogelijk te maken. Zo is de oprichting van Alex Energie door de Rabobank Rotterdam financieel mogelijk gemaakt.