Ga naar de inhoud

DUURZAME WONING

Duurzame woning

Wij vinden dat iedereen in Prins Alexander recht heeft op een duurzame woning in een duurzame omgeving. En wij vinden het belangrijk dat de voordelen daarvan ook aan ons, Rotterdammers, toekomen. Daarom helpen we jou met kleine en grote activiteiten om jouw huur- of koopwoning verder te verduurzamen.

Hierbij werken we vaak samen met de gemeente Rotterdam en de Energiebank. Immers, ook energiearmoede heeft bij ons de aandacht die het verdient.

Warmtescan: ontdek waar isolatie nodig is. Snel, veilig en gratis voor leden.

Onze vrijwilligers scannen graag uw woningen om te zien waar u warmte en dus geld verliest.
Door een opname met een warmte camera kunnen we u snel vertellen waar de warmte bij u weglekt.
Kijk eens naar de rode vlakken op de voorbeeldfoto. Dat zijn de warmtelekken. Vaak is het allemaal simpel te verhelpen.
Let wel, we kunnen alleen meten als het koud is (en als er binnen gestookt wordt).
Voor leden is deze warmtescan gratis. Belangstelling? Vul dan het aanmeldformulier in.

Meer lezen over de warmtescan?

Aardgasvrij?

Nederland moet van het gas af. Je hebt het vast wel gelezen of gehoord. In 2030 moeten anderhalf miljoen huizen van het aardgas zijn losgekoppeld. En in 2050 moeten alle huizen in Nederland van het aardgas af zijn. In Rotterdam wordt er volop voorgesorteerd op de verdere uitrol van warmtenetten. Alex Energie vindt het belangrijk dat je als bewoner zeggenschap hebt over je warmtevoorziening en dat je niet met hoge kosten wordt geconfronteerd. En dat ook de koeling van de woningen meteen wordt gerealiseerd.

Hiervoor steken we de handen uit de mouwen. Met een warmtescan krijg je inzicht in de energielekken van je woning. En met kleine maatregelen kun je al veel besparen. Daar geven we tips voor. Maar ook met grote maatregelen doen we ervaring op. Zo hebben we de bewoners van negen eengezinswoningen geholpen met het verduurzamen van hun woning en zijn ze van het aardgas afgekoppeld. Ook bewoners in Ommoord, De Bazelbuurt (Het Lage Land) en ‘s-Gravenland helpen we om verduurzamingsmaatregelen te nemen. En jouw woning? Kom maar op!

Mini warmtenet

De gemeente Rotterdam zet vooral in op grootschalige warmtenetten met commerciële bedrijven. Deze bedrijven verdienen hier goed aan en investeren nauwelijks in de duurzaamheid van Prins Alexander. Dat kan anders vinden wij. Kleinschalige mini warmtenetten die ook de woning koelen zijn duurzamer maar nog minder bekend. De Rijksoverheid stimuleert nu enkele proefprojecten elders in het land. Miniwarmtenetten in eigenaarschap van bewoners zelf zijn in Kopenhagen al lange tijd de praktijk.

Save the Homes

Met de Gemeente Rotterdam werken we samen, onder andere in het Europese project Save the Homes. Met onze projecten leren we veel en werken we ook toe naar een BewonersLoket in Prins Alexander. Van, voor en door bewoners. Eind 2023 wordt het Europese project afgesloten maar gaan we als Alex Energie verder om dit BewonersLoket te ontwikkelen en te realiseren.

Energie besparen

Alex Energie werkt samen met de Energiebank Rotterdam aan energiebesparing in de wijk. De energiebank leidt energiecoaches op die mensen, individueel of in groepen, helpt met energie besparen.

Zoek jij hulp bij energie besparen? Of wil je andere mensen helpen met energie besparen? Meld je dan aan bij de energiebank.