Ga naar de inhoud

Wethouder Zeegers op bezoek bij aardgasvrije woningen

Op de dag van de Russische inval in de Oekraïne, 24 februari 2022, organiseerde Alex Energie een eerste informatieavond voor een aantal bewoners aan de Lieven de Keystraat in de Rotterdamse wijk Het Lage Land. Op 30 januari 2024 kwam wethouder Chantal Zeegers kijken hoe zes eigenaar-bewoners in deze straat hun woning van het aardgasnet hebben weten te krijgen.

Foto: Wethouder Zeegers krijgt van een bewoner uitleg over de warmtepomp in zijn aardgasvrije woning.

Tijdens haar bezoek kreeg de wethouder uitgebreide uitleg over het doorlopen proces en de drempels die hierbij moesten worden genomen. Bij de start waren de energieprijzen flink gestegen als gevolg van de ontwikkelingen in Oekraïne. De bewoners in deze grote jaren '70 woningen merkten dat aan den lijve. Eén bewoner nam contact op met Alex Energie en benaderde daarna zijn 15 directe buren. Het door Alex Energie ondersteunde vervolgproces kende enkele teleurstellingen maar eindigde als een sprookje: een happy end met zes woningen die van het aardgasnet werden afgekoppeld en nog eens drie woningen die dat nu ook zouden kunnen doen.

Bij dit project in de Lieven de Keystraat lag het initiatief en eigenaarschap continue bij de bewoners zelf. Alex Energie ondersteunde met de eerste energieberekeningen, energieadvies en bijeenkomsten van de groep bewoners en de daaruit onstane bewonerswerkgroep. Het waren de bewoners zelf die collectief een bestek lieten opstellen door de Bouwhulpgroep waarmee zes marktpartijen werden benaderd. Slechts één van hun reageerde met een wel erg hoge prijs waaruit bleek dat men niet zat te wachten op een bewonersinitiatief als klant. Hierop werd onder coördinatie van verduurzaammijnwoning.nu een Bouwcollectief geformeerd. Deze bestond uit enkele installatiebedrijven (voor standaard werkzaamheden als zonnepanelen, vloerisolatie en de installatie van warmtepompen) en een klusteam (maatwerk bij o.a. kierdichting, gaten boren en afwerking). Uiteindelijk betaalden de bewoners de helft van de prijs die was opgegeven door het oorspronkelijke aannemersbedrijf. Het verslag met evaluatie van dit project is hier te downloaden.

Samen met het project in De Bazelbuurt (wat uiteindelijk meer collectieve inkoop betrof) maakte dit project deel uit van het Europese programma Save the Homes. In dit programma stimuleerde de gemeente Rotterdam Alex Energie om zich meer te gaan ontwikkelen richting een 'bewonershub': een centraal punt van, voor en door bewoners om de verduurzaming van woningen te ondersteunen. Tijdens het bezoek van wethouder Zeegers werd hier dan ook kort op teruggekeken. Maar vooral ook vooruit gekeken. Om tot een 'bewonershub' te kunnen komen is het belangrijk om verschillende losse activiteiten van Alex Energie in Prins Alexander meer met elkaar te verbinden en daarmee structureler samen te werken met (onder andere) de gemeente Rotterdam. Het was dan ook goed om te horen dat de wethouder steun gaf aan haar medewerkers om dit samen met Alex Energie verder uit te werken in een later af te sluiten samenwerkingsovereenkomt.

Dit krijgt dus zonder meer een vervolg...

Met dank aan: Gemeente Rotterdam, Provincie Zuid-Holland, Save The Homes, Bouwhulpgroep, Verduurzaamjewoning.nu het Bouwcollectief en natuurlijk alle bewoners!

Voor vragen of meer info: info@alexenergie.nl