Vraag onze gratis warmtescan aan!
Onze vrijwilligers scannen graag uw woningen om te zien waar warmte lekkages zitten.
Warmtlekkage: warmte kan op allerlei manieren ontsnappen uit de woning. Dat is erg zonde!
Door te meten met een warmte camera kunnen we snel zien waar de warmte naar uit buiten lekt.
Op de voorbeeld foto zijn dat de rode vlakken. Dus in dit geval zal het wellicht helpen als de raamisolatie wordt aangepakt.
Maar soms is het ook erg simpel. Dan bleek bijvoorbeeld de brievenbus bij de voordeur de boosdoener. Dat is simpel op te lossen.
De metingen kunnen alleen gedaan worden als het koud is (en als er binnen gestookt wordt). Als het zover is, nemen we direct contact met je op.
Voor leden is deze meting gratis. Als je hier gebruik van wilt maken, laat ons dat dan weten via het aanmeldformulier.
Wil je ook minder energiekosten?
Als je je huis energiezuiniger wilt maken, kan het je al snel duizelen door de vele opties die worden aangeprezen. Om te bepalen wat in jouw geval zinvolle stappen zijn, is het handig om meer te weten over je huis (en hoe je er in leeft). Daarom raden we aan om eerst een energieanalyse van je huis te maken.
Nuttig om te weten: isoleren en zonnepanelen plaatsen zijn áltijd goede maatregelen die zichzelf terugverdienen.
Het begin.
Een warmtequickscan-vrijwilliger kan gratis langskomen om alvast te bepalen waar de grootste warmte-verliezen bij jou zijn. Samen met hem of haar kun je een stappenplan maken voor de verdere verduurzaming van je huis. De analyse voor het maken van een stappenplan begint met kennis over je woning en je energieverbruik. Hierin kunnen warmtefoto’s (zie hieronder) behulpzaam zijn. Daaraan kun je zien waar de warmte uit je huis ontsnapt.
Waarmee moet je rekening houden?
Om goede warmtefoto’s te maken moet de gehele woning de 8 uur voorafgaand aan het fotomoment op 21graden Celsius verwarmd wordt. Dan zijn de muren goed verzadigd van de warmte en kan aan de buitenkant van het huis slechte isolatie opgespoord worden. Het is de bedoeling dat op alle kamers de radiatoren warm zijn, ook als je op die kamer normaal niet stookt. Verder moeten alle luchtroosters en ramen dicht zijn, en binnendeuren (op een kier) en de gordijnen open. Mechanische ventilatie moet op de laagste stand of helemaal uit. De lichten mogen aan zijn. Ook van de achterzijde (en van de zijkant indien van toepassing) van het huis maken we warmtebeelden.
Buiten moet het weer meewerken. Het is namelijk nodig dat er geen felle zon is. Bewolking is echter prima, eveneens koud en droog plus weinig wind. Ongeveer drie dagen van te voren bepalen we of de gemaakte afspraak door kan gaan i.v.m. het weer. Je krijgt uiteraard bericht als het niet doorgaat.
Wat is de volgende stap?
De warmtebalans analyse
De warmtebalans analyse begint met kennis over je woning en je energieverbruik.
Wat voor antwoord zou je geven op de volgende vragen?
• Hoeveel verbruik je per jaar aan warmte?
• Wat is het oppervlak van alle buitenschilelementen (vloer, muur, dak, ruiten, deuren)?
• Wat is de gemiddelde temperatuur van alle ruimten over het stookseizoen?
• Wat is de gemiddelde temperatuur buiten, in de kruipruimte en op zolder over het stookseizoen?
• Hoe schat je de isolatiewaarden in van alle buitenschilelementen? Dit kan van een tabel gehaald worden (als het bouwjaar bekend is).
• Waar zitten warmte lekken/koudebruggen?
• Heb je spouwmuurisolatie; in welke staat?
• Is het dak geïsoleerd?
• Is een kruipruimte aanwezig en geïsoleerd?
• Heb je dubbel glas, HR+, of HR++ glas?
• In welke staat is je verwarmingsketel?
De juiste tijd om een energiecoach in te schakelen
Een energiecoach gaat gesprekken aan met bewoners en komt op uitnodiging bij je thuis. Samen bekijk jullie de mogelijkheden voor energiebesparing en duurzame maatregelen. De energiecoaches hebben geleerd welke energiebesparende maatregelen genomen kunnen worden en welke duurzame technieken er op de markt zijn. Ook hebben ze kennis van prijzen, kwaliteitseisen. Vraag een gesprek aan met een energiecoach voor een onafhankelijk, deskundig advies.
De energiecoach
• beantwoordt vragen over energiebesparing en het verduurzamen van de woning.
• analyseert samen met jou de woning en bekijkt waar de meeste warmteverliezen zijn;
• stelt samen met jou een stappenplan op (zie toelichting hieronder).
• geeft advies over de verschillende verduurzamingsmogelijkheden.
• helpt bij offertes en het beoordelen hiervan.
• schakelt een deskundige in of helpt bij het beoordelen van de werkzaamheden.
De stappen van een stappenplan zijn onder te verdelen in:
1. kleine maatregelen,
2. isoleren,
3. ventileren,
4. duurzame energie zelf opwekken,
5. duurzaam verwarmen.
Wil je een energiecoach inschakelen? Alex Energie kan je in contact brengen met een opgeleide energiecoach.
Tot slot.
Kleine maatregelen om energie te besparen leveren alleen maar voordelen op. Het bespaart geld op de energiekosten, levert een bijdrage aan een beter milieu en klimaat, zorgt ervoor dat we minder fossiele brandstoffen nodig hebben en maakt Nederland onafhankelijker van het buitenland. Bovendien hoeft de energie die wordt bespaard niet te worden opgewekt: dat is dus dubbel voordeel.
Maar hoe moet je energie besparen? Iedereen heeft daar een ander beeld bij. De één denkt aan de verwarming lager of zelfs helemaal uit zetten. De ander associeert het met isolatie of een dak vol zonnepanelen. Dit zijn de twee uitersten die je vaak hoort als het gaat om energiebesparing: beperkingen in comfort of dure uitgaven.
Toch zijn er veel andere manieren om minder energie te gebruiken. Bijvoorbeeld door te kijken hoe de verwarming bij jou thuis efficiënter kan werken. Daar zijn vele mogelijkheden voor zonder het hele systeem te hoeven vervangen! Voor weinig geld en met behoud van comfort kun je ook energie besparen. Kijk in het bespaartips boekje van Alex Energie en neem kennis van kleine maatregelen en gewoontes om energie te besparen. Wie het slim aanpakt, kan makkelijk honderden euro’s per jaar besparen.
Sommige maatregelen zijn altijd zinvol, hoe de techniek zich ook gaat ontwikkelen.
Kleine maatregelen om energie te besparen zijn bijna altijd efficiënt. Verder zijn goede isolatie- en zonnepanelen op je dak ook echte ‘no regret’-maatregelen. Bij andere maatregelen ligt het soms ingewikkelder. Een (individuele) warmtepomp installeren kán een goede stap zijn, maar misschien kiest de gemeente op termijn voor een collectieve oplossing als een groot warmtenet. Overweeg je toch een warmtepomp, dan is een hybride model, dat goedkoper is, wellicht een betere keus. Op Milieucentraal.nl vind je duidelijk en onafhankelijk advies.
De energiecoaches helpen je met het maken van een stappenplan en adviseren je over de beste maatregelen voor het verduurzamen van jouw eigen huis.