ZONNE-ENERGIE: de snelste manier om zowel rendement voor u, als voor uw omgeving te behalen.

 

Zonne-energie: doen! Alex Energie helpt u verder.

Zonnepanelen zijn energiebronnen die concreet zichtbaar zijn en direct stroom leveren. Afhankelijk van de energieprijzen en situatie is een zonnepaneel binnen 5-7 jaar weer terugverdiend. De periode daarna levert een zonnepaneel dus feitelijk gratis stroom. 

Zonnepanelen op andermans dak voor iedereen!

We willen zonne-energie mogelijk maken voor alle bewoners (woning eigenaren, VVE’s en huurders) in Prins Alexander. Dus ook als u geen eigen (of geschikt) dak heeft. Of u vindt zonnepanelen op uw dak gewoon niet mooi.

Leden van Alex Energie zitten echter op de eerste rang voor panelen die Alex Energie (binnen afgesproken voorwaarden) mag verdelen onder haar leden. Alex Energie streeft ernaar om dit voor ieder budget mogelijk te maken. En AlexEnergie regelt, samen met haar partners, alles zoveel mogelijk voor u: wij ontzorgen.

Voor deze mensen leggen we graag zonnepanelen op “andermans (geschikte) dak”. Bijvoorbeeld op daken van scholen, bedrijven, en op bezit van woningcorporaties.

Ons uitgangspunt is niet alleen dat we de energie lokaal willen opwekken, maar dat het ook winst ((financieel) rendement) moet opleveren. 

Wat willen we doen we met die winst?

– een gedeelte geven we als terug aan de klant

– een gedeelte investeren we in uw woonomgeving. AlexEnergie bekijkt hiervoor de mogelijkheden. Dit is een voornemen, we onderzoeken nu de mogelijkheden. 

– een klein gedeelte is voor AlexEnergie. 

Natuurlijk alles zo transparant als mogelijk. 

Op dit moment praten we dan ook met verschillende woningcorporaties, winkel vastgoed eigenaren, de gemeente en scholen. We helpen de verschillende mogelijke partners ook met het doorrekenen van de mogelijkheden.

De gemeente Rotterdam en de Rijksoverheid ondersteunen dit met diverse regelingen (zie hieronder). Dit kan binnen een aantal maanden heel concreet worden met een aanbod voor bewoners in Prins Alexander.

Vrijblijvend inschrijven nu mogelijk! 

De details: hoe werkt dat allemaal?

Als deelnemer koop je een stukje van de zonnepanelen op het dak van iemand anders. Bijvoorbeeld op het dak van een gymzaal of zwembad. Deze stukjes heten participaties. Samen met de andere deelnemers ben je eigenaar van het opwekproject en dus van de elektriciteit die wordt opgewekt. Dit wordt geregeld via Alex Energie als gezamenlijke coöperatie. Belangrijkste voorwaarde: je woonadres is dicht bij de plek van het opwekproject. Dit wordt bepaald met de postcode. Jouw woonadres heeft dezelfde 4 cijfers in de postcode als die van het opwekproject óf ligt in een groep aangrenzende postcodegebieden. Een andere voorwaarde is dat je een kleinverbruiker bent: je verbruikt niet meer dan 10.000 kWh per jaar. Nagenoeg ieder huishouden heeft een kleinverbruik aansluiting.

 Subsidie

Om dit mogelijk te maken heeft de rijksoverheid een subsidieregeling opgezet, vanaf 1 april 2021. De regeling is bedoeld om lokale opwek met productie-installaties voor hernieuwbare energie te ondersteunen. De subsidie is een exploitatiesubsidie: de subsidie wordt betaald voor de productie van elektriciteit, uitgedrukt in het geproduceerd aantal kWh. Met het verstrekken van de subsidie wordt gedurende vijftien jaar het verschil tussen de gemiddelde kostprijs van de hernieuwbare elektriciteit en de relevante gemiddelde marktprijs van elektriciteit geheel of gedeeltelijk gecompenseerd. Dit verschil wordt ook wel de onrendabele top genoemd. Daarbij wordt aangehouden dat een redelijk rendement op het geïnvesteerde vermogen mogelijk moet zijn.

Bijvoorbeeld

Mevrouw Bruin verbruikt jaarlijks ongeveer 3.000 kWh aan elektriciteit. Ze doet mee aan een project van Alex Energie: op het dak van een zwembad mag Alex Energie daar 50 zonnepanelen op leggen. 5 van de in totaal 50 zonnepanelen zijn van haar. Aan het einde van het jaar blijkt met het project 12.500 kWh opgewekt te zijn. Netjes verdeeld hebben de 5 zonnepanelen van mevrouw Peters dus samen 1.250 kWh opgewekt. Daarom mag Alex Energie 1.250 kWh aan energiesubsidie en bovendien de opbrengst van de verkoop van die opgewekte stroom aan een energiebedrijf met haar verrekenen. In 2020 zou dit ongeveer 180 euro zijn.

Moeilijk?

Het klinkt ingewikkelder dan dat het is. Niet voor niets hebben 70.000 landenoten al eerder gebruik gemaakt van deze regeling. Als deelnemer wordt u door Alex Energie bijna helemaal ontzorgd. Samen met de professionals van Energie van Rotterdam (een cooperatieve energievereniging van Rotterdamse energiecooperaties) en andere partijen wordt alles uitgerekend en aan u gepresenteerd.

Details van de Subsidie Regeling.

De oude “postcoderoosregeling” vervalt. Per 1 april 2021  is er de regeling:  “Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking

Meer (gedetailleerde) informatie over die nieuwe regeling is onder andere hier te lezen: 

https://www.hieropgewekt.nl/kennisdossiers/subsidieregeling-cooperatieve-energieopwekking-nieuwe-postcoderoos

https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/zonnepanelen/meedoen-aan-zonnestroomproject/

https://www.consumentenbond.nl/zonnepanelen/mogelijkheden-zonnepanelen-niet-op-eigen-dak

https://blijstroom.nl/mee-investeren/

Zonnepanelen op eigen dak?

Vooral doen! Indien technisch mogelijk is het meestal een zeer goede investering die zich dus snel terugverdient. Alex Energie levert en installeert zelf geen panelen. Maar we willen u graag helpen met informatie. We komen hier op terug. Voorlopig verwijzen we u graag door naar een paar interessante website. Deze websites zijn geselecteerd op relevante inhoud, maar we hebben verder geen enkel belang hier bij. Het kan zijn dat sommige pagina’s niet onpartijdig zijn. 

Nog een technische tip: kijk niet alleen naar de panelen, maar ook naar “het kastje” dat tussen de panelen en de meterkast staat: de omvormer. Die gaan soms minder lang mee dan de panelen en hangen soms binnenshuis. Het hangt helemaal van de technische mogelijkheden, uw wensen en de financien af wat voor u beste oplossing is.

Enkele linkjes:

Milieu Centraal: https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/energiebronnen/zonne-energie/

Een commerciele website met veel technische informatie: https://www.zonnepanelen-info.nl/zonne-energie/