Kennissessie Energie Samen Zuid-Holland op 25 mei 2023:
“Aan de slag met mini-warmtenetten, wat is er mogelijk?”
Tijdens deze kennissessie werden de (on)mogelijkheden geschetst van mini-warmtenetten. Mini-warmtenetten zijn in handen van bewoners, niet in die van de overheid of een professionele warmteleverancier. De warmte wordt lokaal opgewekt voor 10 tot 100 woningen
Tijdens de bijeenkomst werd een aantal praktijkvoorbeelden gepresenteerd, vanaf de eerste ideeën van bewoners tot en met de uiteindelijke uitvoering. Het is in veel gevallen een stappenplan, met hele kleine stapjes, totdat uiteindelijk over enkele jaren de eerste mini-warmtenetten gerealiseerd gaan worden. Het duurt dus heel lang voordat mini-warmtenetten kunnen worden gerealiseerd. Je hebt niet alleen te maken met het mobiliseren van de bewoners, maar ook de door de overheid opgelegde regulering, die niet is afgestemd op de aanleg van mini-warmtenetten.
“Onze” Joop Overeem werd bevraagd over de reden waarom in het project Lieven de Keystraat niet is gekozen voor een mini-warmtenet, maar voor warmtepompen “het duurt heel lang voordat je een mini-warmtenet hebt gerealiseerd”
- “je wilt zo snel mogelijk energieneutraal worden”
- “als je huis geschikt is gemaakt voor lage temperatuur verwarming, kun je nadat de warmtepompen zijn afgeschreven vrij eenvoudig op een mini-warmtenet aansluiten”
Ondanks dat het in het kader van deze kennissessie, waarbij een lans werd gebroken voor mini-warmtenetten, vloeken in de kerk was, kreeg Joop instemming van de gehele zaal.
Joop nam de gelegenheid te baat om ook het succesverhaal van het Bouwcollectief uit te leggen.
Kortom, een goede PR voor Alex Energie

0 reacties