Hoe gaat het met onze zonnepanelen op de daken van de 2 gymzalen? Update kwartaal 2023-1

Gepubliceerd op: 22 april 2023

Zonnedaken gymzalen 2022

Klik hier boven op een categorie om alle artikelen te lezen over uit die categorie:

Nadat in de donkerste tijd van het jaar onze twee nieuwe zonnedaken op het net aangesloten zijn en stroom zijn gaan leveren wordt het nu, drie maanden later, tijd om eens te kijken naar wat die daken opbrengen.

We leveren stroom aan Greenchoice. Greenchoice laat ons meekijken wat er op de elektriciteitsmeters staat. Zo konden we  na het eerste kwartaal van 2023, op 1 april, constateren dat er op het Lagelandsepad 5.300 kilowattuur (kWh) is opgewekt en aan het stroomnet is geleverd. Het dak aan de Tattistraat  leverde 7.250 kilowattuur.

Samen ruim 12 megawattuur, genoeg om 5 of 6 huishoudens een jaar van stroom te voorzien. Als we kijken naar de CO2 vermindering: we voorkwamen deze maanden bijna vijf ton aan CO2 uitstoot, wat ongeveer gelijk staat aan het aanplanten van 147 bomen.

En dan moeten de zonnige dagen nog komen!

Toen we als Alex Energie nog een besluit over deze daken moesten nemen, schatten we de energie opbrengst hoger in. Voor een belangrijk deel komt deze lager dan verwachte opbrengst door het weer. De eerste maanden van dit jaar liet de zon zich in Rotterdam veel minder zien dan in voorgaande jaren. Zeker in 2022 waren deze eerste maanden veel zonniger. We hopen natuurlijk dat vanaf nu de zon weer wat vaker de daken gaat beschijnen en dat de opbrengst in kilowattuur weer wat dichter gaat uitkomen bij onze aanvankelijke inschatting.

Maar wat voor de meesten van ons een groot probleem was deze winter, de hoge prijzen voor energie,  pakte bij onze daken positief uit, want financieel is de opbrengst veel hoger dan verwacht. Dankzij de ongekend hoge tarieven, die overigens al snel weer dalen en nu in april al weer veel lager liggen, hebben we zelfs een klein beetje financiële reserve kunnen opbouwen. We kunnen nu bijvoorbeeld sombere, zonloze dagen met weinig productie opvangen. De eerste dagen van april lieten gelukkig al heel veel zon zie en we hopen dat onze reserves nog verder groeien, niet als gevolg van extreem hoge energietarieven, maar door veel meer zonnige dagen in de rest van dit jaar!

We blijven de stroommeters in de gaten houden en zullen elk kwartaal laten weten hoe het loopt. Totdat we de mogelijkheid gaan bieden om zelf ook via onze site mee te kijken naar de actuele energieproductie van de daken. Daar wordt aan gewerkt.

Lees ook onderstaande berichten uit dezelfde categorie…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This