Bewoners vertellen: aardgasvrij, warmtepomp erbij!

Wim* woont ‘s-Gravenland in een rijtjes-gezinswoning. 

Wim vertelt enthousiast: 

Van het gas af!
Bij de overstap naar een nieuwe energieleverancier had ik alleen elektra aangevraagd, want koken doe ik elektrisch en de cv-ketel had ik vervangen door een warmtepomp. Daarover later meer.

Je moet voor je gasaansluiting betalen (vastrecht en administratiekosten voor €25 per maand) of je moet hem laten afsluiten.

Dat afsluiten is voor woningen op de grond met een eigen aansluiting kostbaar, rond de €800, maar er is beweging om dit te verminderen. Klik hier voor meer info.

Die afsluiting heb ik dan maar aangevraagd en drie maanden later was het zover. De dag ervoor twee omleidingsroutes en een straatafsluiting op 14 borden aangekondigd. De dag zelf de straat
afgesloten, een geul gegraven om de hele gasleiding naar de hoofdleiding te verwijderen! Daarna heeft Stedin alles weer netjes dicht gestraat en opgeruimd en om 1 uur middags zag je er niets meer van.

Alleen electriteit: all-electric.
Nu ben ik wat je noemt all-electric. Ik heb alleen een elektriciteit aansluiting die alle energie levert, naast de zonnepanelen op het dak. Die zonnepanelen leveren jaarlijks 3500kWh, dat is genoeg voor mijn elektra verbruik zonder warmtepomp te compenseren.

De warmtepomp pompt warmte (of koude als je wilt) van buiten naar binnen en dat doet die heel efficient. Voor 1 deel elektrische energie levert de warmtepomp 3,5 delen warmte. Dat doet die ook onder het vriespunt, zelfs tot -20 graden Celsius. Zo koud was het de laatste 20 jaar gelukkig niet in Prinsenland.

Wanneer een warmtepomp?

Is all-electric met een warmtepomp een goede oplossing? 

– NIET als je een uur onder de warme douche wilt staan. Na een kwartier douchen is de boiler leeg en het duurt dan weer een half uur voor de warmtepomp het water weer opgewarmd heeft.
– NIET als je geen plek hebt om de warmtepomp buiten neer te zetten of op te hangen. De pomp is zo groot als een forse airco-unit en maakt geluid. Op 1km van de snelweg maakt het verkeer meer lawaai dan de warmtepomp.
– NIET als je je huis niet warm kunt krijgen met het cv-water op 50 graden ingesteld. Eerst isoleren.

Het beste werkt een warmtepomp met laag temperatuur verwarming, afgekort LTV. Dit is vloer-, wand- of plafondverwarming of radiatoren met ventilatortjes.

Wat kost het?
Een 5kW warmtepomp met 200 liter boiler kost €5000 het installeren €1000-1500. Ik heb de Panasonic monoblok zelf aangesloten (alleen 2 cv-leidingen en electra, geen koelmiddel of vacumeren) en zelf een
boiler gekoppeld en was €4000 kwijt en kreeg via RVO (subsidie via ministerie van economische zaken) €1700 terug.

Is het veel troep?
De warmtepomp op het dak krijgen (100kg) leverde de grootste troep op. De boiler hangt op de plaats van de oude cv-ketel en de leidingen naar buiten is even boren en hakken. In één dag klaar.

Comfort
Een warmtepomp is op zijn best als die heel gestaag rustig doordraait. Dat levert is huis een constante aanvoer van warmte, de vloer en de radiatoren blijven handwarm. Daarom wordt gezegd dat je een warmtepomp’s’-nachts niet uitzet. Ik doe het wel en s morgens is het hooguit 1 graad afgekoeld (gordijnen dicht). Dat is in een half uur weer aangewarmd. Heel comfortabel.

Is het fossielvrij?
In de zomer lever ik elektriciteit aan het net en in de winter gebruik ik elektriciteit van het net via Greenchoice, dat zou fossielvrij moeten zijn. Met wat meer windmolens en zonneparken en zonnepanelen op daken in Rotterdam Prins Alexander zouden we het bijna zelf kunnen realiseren.”

* Echte naam bij redactie bekend.

flats die als eerste van het gas afgaan

Alex Energie is een onderzoek aan het starten naar de haalbaarheid van een duurzaam buurtwarmtenet in een deel van het Lage Land. Bij de gemeente is een aanvraag ingediend voor subsidie voor zo’n onderzoek.

Huizen isoleren, stroom en warmte opwekken met zonne-energie, mogelijk met behulp van warmtepompen en opslag, een duurzaam buurtwarmtenet en huizen die comfortabeler zijn – is dat te doen zonder dat bewoners meer gaan betalen? 

Om dat uit te vinden gaan we beginnen met onderzoek in een klein aantal eengezinswoningen. Er zal een energiecoach langsgaan die deze woningen bekijkt en advies geeft over maatregelen die bewoners nu al zouden kunnen nemen om de energievraag – en dus de gasrekening! – omlaag te brengen. Maar men kan ook er voor kiezen af te wachten wat er uit het onderzoek komt, om eventueel wat later – en dan gezamenlijk – isolatiemaatregelen te nemen.

Als de subsidie doorgaat, zal Alex Energie samenwerken met een ingenieursbureau met ervaring in zo’n warmtenet, met een warmtebedrijf, met de koepels van coöperaties Energie van Rotterdam en Energie Samen (landelijk). Ook de gemeente is gevraagd deel te nemen in de stuurgroep van het onderzoek.

We verwachten de beslissing over de subsidie voor het jaareinde, en bij toekenning zal het volledige onderzoek in de eerste helft van 2022 uitgevoerd worden. Via deze website zullen we u op de hoogte houden.

Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit bericht?

Of woont u in Prinsenland, Lage Land of een andere wijk in Prins Alexander en wilt u meer weten over mogelijkheden van een buurtwarmtenet in uw buurt?

Stel uw vraag via deze website of met een mail aan: info@alexenergie.nl

Lees ook onze andere berichten: