Bewoners vertellen: met kleine aanpassingen in een huis in Zevenkamp direct geld verdienen door energiebesparing.

 

Joost* woont in Zevenkamp in een gezins hoekwoning. 

“Duurzaamheid is niet van een ander maar ten eerste van jezelf”, vertelt Joost.

“Met die slogan ben ik bij mij thuis aan de slag gegaan. Doordat ik ook professioneel veel met verduurzaming bezig ben was ik ook verplicht om mijn eigen huis in de wijk Zevenkamp aan te pakken.

De drie pijlers van verduurzaming zijn, minder verbruiken, isoleren en zelf opwekken. Ik ben met een aantal actiepunten aan de slag gegaan.

Mijn huis is al stevig geïsoleerd dus daar valt weinig te halen. Zelf opwekken is nog een uitdaging. Door de ligging van ons dak is het rendement van zonnecellen erg laag.

Dus blijft over ‘minder verbruiken’. Bij ‘minder verbruiken’ heb ik naar de top 5 verbruikers in mijn huis gekeken. De oven, ijskast / vriezer, wasmachine, droger, verwarming.

Bij de oven is niet veel meer te halen dan te besluiten om deze niet meer te gebruiken. Met koken en bakken als gezamenlijke hobby is dit geen optie. We willen ook, zoals iedereen, gewoon blijven leven.

Bij de ijskast was heel veel te halen want deze ijskast / vriezer combinatie was 30 (!) jaar oud en een groot gebruiker. Deze is vervangen door een A++ ijskast / vriezer combinatie.

Toen de oude (+8 jaar) wasmachine kapot ging, is die vervangen door een A+++ apparaat.

Deze twee acties gaven direct een positieve dip in mijn maandelijkse stroomverbruik en dus kosten. Met een beetje rekenen heb ik de aanschaf van twee nieuwe apparaten er binnen 3,5 jaar uit. Ondertussen is mijn maandbedrag al naar beneden bijgesteld. Er is dus geld te verdienen met verduurzamen.

Bij de verwarming, met een stadsverwarming systeem, is er geen CV bij te stellen. Maar er zijn met kleine investeringen ook positieve stappen te maken.

Met radiator folie achter de radiatoren ben ik gestopt met het verwarmen van mijn buitenmuur en gaat de warmte beter mijn huis in. Om dit enigszins te versterken heb ik ook radiatorventilatoren geplaatst. Die zorgen ervoor dat mijn huis sneller warm is zodat dit een comfort verbetering is. Hierdoor hoef ik mijn radiatoren niet op de hoogste stand te zetten en bespaar ik op deze wijze weer energie. De verbeteringen zie ik pas terug op mijn jaarlijkse afrekening.

Met verlichting is het installeren oftewel gewoon vervangen van oude lampen naar led of spaarlampen heel simpel te doen. Je kan dit geleidelijk doen als er lampen kapot gaan zodat je vanzelf heel je huis in de led of spaarlampen heb staan. Wellicht lijken de led of spaarlampen iets duurder maar ook daar even rekenen en je hebt een lamp er binnen 1 of 2 jaar al uit. En zoals met de vriezer, het besparen begint vandaag!

Nu nog verdere stappen maken zoals misschien alsnog zonnepanelen, een zuinigere en dus schonere auto, etc. Nog het nodige te doen.”

* Echte naam bij redactie bekend.

flats die als eerste van het gas afgaan

Alex Energie is een onderzoek aan het starten naar de haalbaarheid van een duurzaam buurtwarmtenet in een deel van het Lage Land. Bij de gemeente is een aanvraag ingediend voor subsidie voor zo’n onderzoek.

Huizen isoleren, stroom en warmte opwekken met zonne-energie, mogelijk met behulp van warmtepompen en opslag, een duurzaam buurtwarmtenet en huizen die comfortabeler zijn – is dat te doen zonder dat bewoners meer gaan betalen? 

Om dat uit te vinden gaan we beginnen met onderzoek in een klein aantal eengezinswoningen. Er zal een energiecoach langsgaan die deze woningen bekijkt en advies geeft over maatregelen die bewoners nu al zouden kunnen nemen om de energievraag – en dus de gasrekening! – omlaag te brengen. Maar men kan ook er voor kiezen af te wachten wat er uit het onderzoek komt, om eventueel wat later – en dan gezamenlijk – isolatiemaatregelen te nemen.

Als de subsidie doorgaat, zal Alex Energie samenwerken met een ingenieursbureau met ervaring in zo’n warmtenet, met een warmtebedrijf, met de koepels van coöperaties Energie van Rotterdam en Energie Samen (landelijk). Ook de gemeente is gevraagd deel te nemen in de stuurgroep van het onderzoek.

We verwachten de beslissing over de subsidie voor het jaareinde, en bij toekenning zal het volledige onderzoek in de eerste helft van 2022 uitgevoerd worden. Via deze website zullen we u op de hoogte houden.

Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit bericht?

Of woont u in Prinsenland, Lage Land of een andere wijk in Prins Alexander en wilt u meer weten over mogelijkheden van een buurtwarmtenet in uw buurt?

Stel uw vraag via deze website of met een mail aan: info@alexenergie.nl

Lees ook onze andere berichten: