Bewoners vertellen: met kleine aanpassingen in een huis in Zevenkamp direct geld verdienen door energiebesparing.

Alex Energie, Rotterdam Prins Alexander, radiator, speedcomfort, Energietransitie

Gepubliceerd op: 25 november 2020

Bewoners vertellen | Zevenkamp

Klik hier boven op een categorie om alle artikelen te lezen over uit die categorie:

 

Joost* woont in Zevenkamp in een gezins hoekwoning. 

“Duurzaamheid is niet van een ander maar ten eerste van jezelf”, vertelt Joost.

“Met die slogan ben ik bij mij thuis aan de slag gegaan. Doordat ik ook professioneel veel met verduurzaming bezig ben was ik ook verplicht om mijn eigen huis in de wijk Zevenkamp aan te pakken.

De drie pijlers van verduurzaming zijn, minder verbruiken, isoleren en zelf opwekken. Ik ben met een aantal actiepunten aan de slag gegaan.

Mijn huis is al stevig geïsoleerd dus daar valt weinig te halen. Zelf opwekken is nog een uitdaging. Door de ligging van ons dak is het rendement van zonnecellen erg laag.

Dus blijft over ‘minder verbruiken’. Bij ‘minder verbruiken’ heb ik naar de top 5 verbruikers in mijn huis gekeken. De oven, ijskast / vriezer, wasmachine, droger, verwarming.

Bij de oven is niet veel meer te halen dan te besluiten om deze niet meer te gebruiken. Met koken en bakken als gezamenlijke hobby is dit geen optie. We willen ook, zoals iedereen, gewoon blijven leven.

Bij de ijskast was heel veel te halen want deze ijskast / vriezer combinatie was 30 (!) jaar oud en een groot gebruiker. Deze is vervangen door een A++ ijskast / vriezer combinatie.

Toen de oude (+8 jaar) wasmachine kapot ging, is die vervangen door een A+++ apparaat.

Deze twee acties gaven direct een positieve dip in mijn maandelijkse stroomverbruik en dus kosten. Met een beetje rekenen heb ik de aanschaf van twee nieuwe apparaten er binnen 3,5 jaar uit. Ondertussen is mijn maandbedrag al naar beneden bijgesteld. Er is dus geld te verdienen met verduurzamen.

Bij de verwarming, met een stadsverwarming systeem, is er geen CV bij te stellen. Maar er zijn met kleine investeringen ook positieve stappen te maken.

Met radiator folie achter de radiatoren ben ik gestopt met het verwarmen van mijn buitenmuur en gaat de warmte beter mijn huis in. Om dit enigszins te versterken heb ik ook radiatorventilatoren geplaatst. Die zorgen ervoor dat mijn huis sneller warm is zodat dit een comfort verbetering is. Hierdoor hoef ik mijn radiatoren niet op de hoogste stand te zetten en bespaar ik op deze wijze weer energie. De verbeteringen zie ik pas terug op mijn jaarlijkse afrekening.

Met verlichting is het installeren oftewel gewoon vervangen van oude lampen naar led of spaarlampen heel simpel te doen. Je kan dit geleidelijk doen als er lampen kapot gaan zodat je vanzelf heel je huis in de led of spaarlampen heb staan. Wellicht lijken de led of spaarlampen iets duurder maar ook daar even rekenen en je hebt een lamp er binnen 1 of 2 jaar al uit. En zoals met de vriezer, het besparen begint vandaag!

Nu nog verdere stappen maken zoals misschien alsnog zonnepanelen, een zuinigere en dus schonere auto, etc. Nog het nodige te doen.”

* Echte naam bij redactie bekend.

Lees ook onderstaande berichten uit dezelfde categorie…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This